Izraelska kuchnia słynie nie tylko ze zdrowych potraw, ale również takich, które pięknie i kolorowo prezentują się na talerzu. Jednym z najsłynniejszych śniadań w tym kraju jest szakszuka, która w ostatnich latach bije rekordy popularności również w innych państwach.
Jak przygotować szakszukę na śniadanie?
Lista składników na porcję dla dwóch osób:
- puszka krojonych pomidorów
- 4 jajka
- jedna średniej wielkości cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół papryki czerwonej
- opcjonalnie kawałek papryczki chilli i liście świeżej bazylii
- sól, pieprz i suszona bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kosteczkę. Czosnek obierz i pokrój go w plasterki.
- Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią czosnek i cebulę. Zaczekaj aż nabiorą złocistego koloru i co jakiś czas mieszaj. W międzyczasie pokrój paprykę w kostkę, a jeśli lubisz pikantne potrawy, to posiekaj również papryczkę chilli. Całość wrzuć do cebuli i czosnku i podsmaż razem przez około cztery minuty.
- Wrzuć pomidory na patelnię, dodaj łyżeczkę suszonej bazylii i duś całość do momentu aż z pomidorów odparuje woda. Całość ma mieć konsystencję gęstej masy. Wówczas można dodać sól i pieprz w ilości według własnych preferencji.
- Kiedy masa z warzyw będzie gęsta, za pomocą drewnianej łyżki zrób po kolei dziurki, do których wbijesz jajka. Kiedy wszystkie jajka znajdą się w przygotowanych miejscach, przykryj patelnię pokrywką.
- Jajka powinny pokryć się białą błonką, a całość będzie gotowa, kiedy zetnie się białko, co trwa kilka minut.
- Przygotowaną szakszukę serwuje się na płytkich talerzach za pomocą kuchennej łopatki, aby jajka sadzone się nie rozwaliły. Całość warto ozdobić listkami świeżej bazylii. Jest to bardzo pożywne, zdrowe i atrakcyjnie wyglądające śniadanie, którego przygotowanie nie jest pracochłonne, a składniki można znaleźć w każdym sklepie.