Łatwy przepis na wegański gulasz z kiszonej kapusty i kaszy bulgur

Zazwyczaj gulasz kojarzy nam się z gęstym, dość tłustym daniem, w którym głównym składnikiem jest mięso. W zależności od przepisu znajdziemy w nim inną proporcję warzyw do mięsa. W niektórych warzyw nie ma wcale. Wegańska wersja gulaszu natomiast to w całości warzywna propozycja. Kasza bulgur uzupełnia go konsystencją, smakiem i dodatkiem zdrowych węglowodanów.

Gulasz jest niskokaloryczny i mogą go jeść także osoby, które chcą się pozbyć nadmiarowych kilogramów.

Wegański gulasz z kiszonej kapusty i kaszy bulgur – jak przygotować?

Przepis na 4 porcje. Czas przygotowania około 30 minut.

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 8 pomidorów
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 5 szklanek kiszonej kapusty
  • 8 łyżek kaszy bulgur
  • przyprawy:
    • kminek mielony – 2 łyżeczki
    • pieprz czarny mielony – 2 szczypty
    • sól biała – 4 szczypty
    • liście pietruszki – 4 łyżeczka
    • olej rzepakowy – 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Przepłucz kapustę kiszoną i odciśnij z niej wodę. Dodaj drobno pokrojone warzywa – cebulę, paprykę czerwoną i żółtą. Przeciśnij czosnek przez praskę lub posiekaj drobno i dodaj go do reszty warzyw.
  2. Podsmaż na oleju czosnek i cebulę. Po około 2 minutach dodaj obie papryki i duś przez kolejne 3 minuty.
  3. Do smażonych warzyw dodaj kapustę kiszoną, dopraw przyprawami. Zalej bulionem i duś pod przykryciem około 10 minut.
  4. Sparz pomidory gorącą wodą, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
  5. Do potrawy na patelni dodaj pokrojone pomidory i duś kolejne 10 minut.
  6. Ugotuj kaszę bulgur. Wymieszaj ją z warzywami.

Podawaj gulasz posypany posiekaną, świeżą natką pietruszki. Potrawę przez noc przechowuj w lodówce. Smacznego!