Sok z marchwi z sokowirówki lub blendera

Lubisz wyciskać soki? Oto moim zdaniem jeden z najlepszych soków, jakie możesz dodać do Swojej diety – sok z marchwi.

Jest pełen składników odżywczych i dodatkowo fantastycznie smakuje – zamiast pić niezdrowe napoje gazowane, dlaczego nie poświęcić kilkunastu minut, aby przygotować zapas na kilka dni z góry.

Korzyści z picia soku z marchwi

Po co spożywać marchew w postaci soku, jeśli przecież można ją po prostu zjeść?

Postać płynna powoduje, że składniki odżywcze i witaminy zawarte w marchwi lepiej wchłaniają się z naszego przewodu pokarmowego w porównaniu z postacią stałą.

Oto niektóre z potencjalnych korzyści zdrowotnych picia soku z marchwi:

Korzystnie wpływa na naszą skórę i oczy

Badania wykazały, że karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, gromadzą się w środkowej części siatkówki oka i chronią oczy przed chorobami, pochłaniając szkodliwe niebieskie światło, które dostaje się do oka.

Witamina C i A, które występują w dużych ilościach w marchewkach, mają ogromne znaczenie dla zdrowia i funkcji naszej skóry:

  • pobudzanie syntezy białek naskórka
  • ochrona przed promieniowaniem UV
  • stymulacja wzrostu komórek naskórka i regulacja złuszczania naskórka
  • stymulują produkcję kolagenu i elastyny
  • wpływają na grubość i koloryt skóry
  • zmniejszają wydzielanie sebum – walka z trądzikiem

Zwiększa odporność organizmu

Wspomniane powyżej witaminy A i C działają jako przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki odpornościowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki

Sok z marchwi jest również bogaty w witaminę B6 – jej niedobór prowadzi do osłabienia odporności.

Pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi

Sok z marchwi ma niski indeks glikemiczny – jak bardzo określone jedzenie zwiększa poziom cukru we krwi.

Spożywanie napoi o niskim indeksie glikemicznym pomaga w poprawie zarządzania poziomem cukru u osób mających z tym problem.

Korzystne działanie na serce

Sok z marchwi jest w stanie pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca.

Jest dobrym źródłem potasu – dieta bogata w potas chroni przed nadciśnieniem i udarem.

Jak zrobić sok z marchwi

Sok z marchwi można zrobić przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej albo przy użyciu blendera.

Przy użyciu sokowirówki

Jeśli jeszcze nie wiesz jaką sokowirówkę kupić, to sprawdź zestawienie najlepszych modeli -> zdrowesokowanie.com/najlepsze-sokowirowki-ranking

  • aby otrzymać około 100 ml soku z samej marchewki potrzebujesz około 3-4 marchewek, oczywiście dużo zależy od ich wielkości
  • dobrze wyszoruj i oczyść marchewki z wszelkiego brudu, jeśli masz pewność co do zakupionej marchewki, że pochodziła z upraw ekologicznych, to możesz jej nie obierać ze skórki
  • pokrój marchewki na mniejsze kawałki, co ułatwi wyciskanie soku i rozpocznij wyciskanie soku zgodnie z instrukcją Twojej sokowirówki
  • tak przygotowany sok może być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 24 godzin

Przy użyciu blendera

Jeśli nie chcesz kupować sokowirówki lub wyciskarki ze względu na ich koszt, to możesz przygotować sok w blenderze.

  • przygotuj marchewki identycznie, jak w przypadku sokowirówki z tą różnica, że pokrój ja na dużo mniejsze kawałki
  • włóż pokrojone marchewki do blendera i dodaj jakiegoś płynu, może to być woda lub jakieś mleko, to już zależy od Ciebie, jego zadaniem jest ułatwić mieszanie, a także zwiększyć objętość otrzymanego napoju
  • przecedź przez gazę lub jakiś materiał, aby uzyskać czysty sok
  • miąższ możesz wyrzucić lub użyć go jako wypełniacz przy pieczeniu ciast