Ryż to popularny dodatek do dań kuchni z całego świata. Występuje w wielu odmianach, a jedną z najchętniej wykorzystywanych jest parbolied ze względu na swoje uniwersalne zastosowanie, łatwe przygotowywanie i doskonały smak. Zobacz, dlaczego warto wybrać ryż parboiled, jak go wykorzystać w kuchni i co z niego przyrządzić!
Dlaczego warto wybrać paraboliczny ryż?
Ryż parboiled to odmiana ryżu długoziarnistego, która została poddana specjalnej obróbce parą wodną pod zwiększonym ciśnieniem. Dzięki temu procesowi ziarenka ryżu nie tracą swoich wartościowych składników odżywczych, które zostają przeniesione z otoczki do wnętrza ziarna. Ryż parboiled ma więc więcej witamin, minerałów i błonnika niż inne odmiany. Ponadto cechuje się też niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi i zapewnia dłuższe uczucie sytości.
Paraboliczny ryż ma też wiele zalet kulinarnych. Jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga moczenia ani płukania przed gotowaniem. Nie klei się, nie pęcznieje i nie rozgotowuje się, zachowując sypkość, puszystość i estetyczny wygląd. Odmiana parboiled może być więc wykorzystywana do różnych dań, zarówno słonych, jak i słodkich.
Do czego wykorzystać ryż paraboliczny?
Ryż parboiled jest bardzo uniwersalnym produktem, który można wykorzystać do wielu dań. Możesz go podawać jako dodatek do mięs, ryb, warzyw, sosów czy gulaszów. Sprawdzi się też jako urozmaicenie sałatek podawanych zarówno na ciepło, jak i zimno. Ze względu na swoją konsystencję, ryż paraboliczny świetnie łączy się z różnymi składnikami i przyprawami, przejmując od nich smak i aromat. Jak możesz go wykorzystać w kuchni?
Potrawy na słodko z ryżem parboiled
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i lekki deser, możesz spróbować przepisu na pudding ryżowy z musem truskawkowo-rabarbarowym. Żeby go przyrządzić, wymieszaj rabarbar z miodem i cynamonem, a następnie piecz go przez 15 min. W tym czasie ugotuj paraboliczny ryż, aż stanie się miękki i podawaj go ze zmiksowanym rabarbarem i truskawkami.
Dania wytrawne z ryżem parabolicznym
W daniach wytrawnych masz praktycznie nieograniczone możliwości wykorzystania ryżu paraboiled, gdyż świetnie się komponuje z warzywami, mięsami, rybami czy owocami morza. Jeśli chciałbyś wypróbować niecodziennych połączeń smaków, spodoba Ci się przepis na cytrynowy ryż stir-fry.
Żeby go przyrządzić, w dwóch szklankach wody ugotuj sypki ryż paraboliczny. W tym czasie na rozgrzanym maśle podsmaż kilka plastrów imbiru, kurkumy i gałązkę rozmarynu. Następnie dodaj do wszystkiego ugotowany ryż, dopraw sosem sojowym i jeszcze chwilę duś na wolnym ogniu. Po wyłożeniu do miski danie przyozdób świeżymi plastrami cytryny i gotowe.
Jak wybrać najlepszy paraboliczny ryż?
Wybierając ryż paraboiled, zwróć uwagę na jego skład. Dobrej jakości produkt powinien być w 100% naturalny i pozbawiony sztucznych dodatków, konserwantów czy polepszaczy smaku. Unikaj także kupowania ryżu parabolicznego na wagę, gdyż nigdy nie masz pewności, z jakiego źródła pochodzi i czy był przechowywany w odpowiednich warunkach. Jakość ryżu parboiled ma bowiem wpływ na jego smak, wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne.