Jak przygotować przepyszne i bardzo zdrowe placki z cukinii i dyni?

Dynia oraz cukinia należą do tej samej rodziny warzyw. Co jeszcze je łączy? Z ich połączenia można stworzyć wspaniały pomysł na pyszny oraz zdrowy obiad dla całej rodziny. Placki z cukinii i dyni to świetny pomysł na szybki oraz pożywny obiad a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników.

Placki z cukinii i dyni – przepis

Składniki:

  • jedna cukinia – średniej wielkości
  • dynia – połowa
  • dwa jajka
  • cztery łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • sól (do smaku)
  • dwie łyżki cukru lub miodu
  • olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy)
  • przyprawy (według uznania ostra papryka, pieprz, curry, bazylia)

Sposób przygotowania:

Najpierw należy dokładnie umyć i obrać warzywa oraz usunąć z nich gniazda nasienne. Jest to bardzo ważne, aby potrwa nie miała lekko gorzkiego posmaku jaki mogą nadawać nasiona cukinii. Następnie przy pomocy tarki ścieramy je na średnich oczkach do dużej miski. Dokładnie mieszkamy składniki. W kolejnym etapie dodajemy mąkę, cukier, jaja, przyprawy oraz sól. Ponownie wszystko mieszamy. Teraz rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju (na średnim ogniu) oraz formujemy z masy  niewielkie placuszki. Kiedy jedna strona już się zarumieni, przewracamy. Obsmażamy w ten sposób z dwóch stron.  Następnie zdejmujemy placki z patelni i delikatnie osuszamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy  jednorazowego ręcznika. Placuszki warzywne można posypać także cukrem pudrem lub podawać je w wersji ”na słono” z kwaśną śmietanką.

Mogą stanowić one świetnie uzupełnienie diety dla wegetarian, ponieważ zawierają dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. Są one idealne zarówno jako ciepła potrawa na obiad jak i zimna przekąska.

Placki możemy też robić z innych warzyw. Jednym z pomysłów są placki z zielonego groszku