Jak przygotować smażone kotleciki drobiowe w słodkim sosie chili?

Obiad nie musi zawsze składać się ze schabowego, ziemniaków i surówki. Istnieje wiele przepisów z różnych kuchni, które równie dobrze się sprawdzą jako pożywny i ciekawy posiłek dla całej rodziny. Dziś zaprezentujemy pomysł na smażone kotleciki drobiowe w słodkim sosie chili.

Smażone kotleciki drobiowe w słodkim sosie chili – przepis

Składniki na 3 porcje:

  • 400g filetu z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanych (lub mąki ziemniaczanej)
  • szklanka panierki panko lub bułki tartej
  • szczypta chili
  • 200 g słodkiego sosu chili
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • szczypiorek, kolendra, natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na cieńsze filety, a potem na mniejsze kawałki.
  2. Doprawiamy go solą, pieprzem, czosnkiem i chili
  3. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, dodajemy trochę soli, skrobia lub mąkę ziemniaczaną, mieszamy
  4. Kurczaka moczymy w jajku, a potem obtaczamy w panierce panko lub bułce tartej. Możemy także zostawić kurczaka w jajku na noc lub przynajmniej na parę godzin i dopiero wtedy obtaczać w panierce.
  5. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Na patelnię wylewamy sos chili, dodajemy 3 łyżki wody, mięso. Gotujemy, odstawiamy z ognia i posypujemy wybraną posiekaną zieleniną.
  7. Możemy podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Wykonanie tego danie nie jest trudne, a wprowadzi ciekawe urozmaicenie do naszej kuchni. Warto zatem spróbować i przekonać się samemu, że kurczak w połączeniu ze słodkim sosem chili jest wyśmienity. Panierka panko jest obecnie dostępna w wielu sklepach na działach z żywnością orientalną lub konkretnie azjatycką. Wykorzystuje się ją szczególnie w kuchni japońskiej.

One thought on “Jak przygotować smażone kotleciki drobiowe w słodkim sosie chili?

Dodaj komentarz