Obiad nie musi zawsze składać się ze schabowego, ziemniaków i surówki. Istnieje wiele przepisów z różnych kuchni, które równie dobrze się sprawdzą jako pożywny i ciekawy posiłek dla całej rodziny. Dziś zaprezentujemy pomysł na smażone kotleciki drobiowe w słodkim sosie chili.
Smażone kotleciki drobiowe w słodkim sosie chili – przepis
Składniki na 3 porcje:
- 400g filetu z kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanych (lub mąki ziemniaczanej)
- szklanka panierki panko lub bułki tartej
- szczypta chili
- 200 g słodkiego sosu chili
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- szczypiorek, kolendra, natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
- Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na cieńsze filety, a potem na mniejsze kawałki.
- Doprawiamy go solą, pieprzem, czosnkiem i chili
- Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, dodajemy trochę soli, skrobia lub mąkę ziemniaczaną, mieszamy
- Kurczaka moczymy w jajku, a potem obtaczamy w panierce panko lub bułce tartej. Możemy także zostawić kurczaka w jajku na noc lub przynajmniej na parę godzin i dopiero wtedy obtaczać w panierce.
- Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Na patelnię wylewamy sos chili, dodajemy 3 łyżki wody, mięso. Gotujemy, odstawiamy z ognia i posypujemy wybraną posiekaną zieleniną.
- Możemy podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Wykonanie tego danie nie jest trudne, a wprowadzi ciekawe urozmaicenie do naszej kuchni. Warto zatem spróbować i przekonać się samemu, że kurczak w połączeniu ze słodkim sosem chili jest wyśmienity. Panierka panko jest obecnie dostępna w wielu sklepach na działach z żywnością orientalną lub konkretnie azjatycką. Wykorzystuje się ją szczególnie w kuchni japońskiej.
Nie spotkałam się jeszcze z tym przepisem w sosie chili. Fajnie, że dodajecie oryginalne przepisy.