Sprawdź nasze przepisy na pyszne wegetariańskie wrapy z hummusem, z kozim serem i w wersji meksykańskiej.
Przepyszne wegetariańskie wrapy z hummusem
Wegetariański lub wegański wrap doskonale komponuje się ze smakiem ulubionego hummusu. Placek podsmażony na odrobinie oleju lub masła klarowanego należy posmarować hummusem. Następnie, jako nadzienie położyć liść sałaty oraz pokrojone kawałki awokado. Z hummusem idealnie komponuje się również smak drobno pokrojonej marchewki oraz podsmażonych orzeszków np.:. Piniowych. W wersji wegetariańskiej do całości można dodać ulubiony ser.
Wegetariański wrap w wersji meksykańskiej
Inną propozycją wymaga uprzedniego podsmażenia farszu. Na początku należy zeszklić cebulę, a następnie kolejno dodawać kolejno krojone pomidory z puszki, kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Osoby pragnące większą zawartość białka mogą mięso mielone zastąpić dokładnie rozdrobnionym i odpowiednio doprawionym tofu, które należy dodać po przygotowaniu cebuli. W tym daniu nie może zabraknąć pysznych przypraw takich, jak papryka czerwona, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kurkuma, czy oregano. Na koniec w ciepłym farszu można rozpuścić kawałki mozarelli. Po podsmażeniu placka warto posmarować go majonezem lub ulubionym sosem, następnie dodać liść sałaty oraz przygotowany wcześniej farsz.
Wegetariański wrap z kozim serem
Pierwszym etapem przygotowywania tego wrapa będzie dokładne upieczenie buraków w piekarniku. Jest to najbardziej czasochłonny element sporządzania posiłku, ponieważ wymaga odczekania około godziny. W międzyczasie można przyrządzić sos składający się z oleju, octu jabłkowego, sosu sojowego i musztardy francuskiej w równych proporcjach. Pozostałe składniki to kozi ser, rukola, rozmaryn oraz czarnuszka.
Kapitalny przepis. Każdy wegetarianin będzie w raju z takimi potrawami.