Szukasz idealnego miejsca na prowadzenie lokalu gastronomicznego? Kontener kuchenny z aneksem sanitarnym to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie oszczędność, minimalizm i elastyczność przy wyborze lokalizacji. Taki obiekt z powodzeniem może pełnić funkcję kawiarni, lodziarni czy baru szybkiej obsługi. Sprawdź, czy kontener dorównuje food truckom pod kątem ceny i wszechstronności!
Czym jest kontener gastronomiczny?
Kontener gastronomiczny to starannie zaprojektowany obiekt wykonany z połączonych ze sobą stalowych elementów. Zajmuje niewiele miejsca, gwarantując jednocześnie maksymalne wykorzystanie przestrzeni w pomieszczeniach. Dzięki znajdującym się w jego wnętrzu instalacjom — elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej, wentylacyjnej i sanitarnej — pod względem funkcjonalności i komfortu użytkowania jest porównywalny z obiektami stacjonarnymi. Wyróżnia się łatwością montażu i od razu po zainstalowaniu jest gotowy do użytkowania. W zależności od potrzeb wykorzystuje się go jako zaplecze sanitarne dla pracowników lub właśnie jako punkt obsługi dla branży gastronomicznej.
Wyposażenie kontenera gastronomicznego
Wymiary, rozkład pomieszczeń i wyposażenie kontenerów gastronomicznych projektuje się z myślą o potrzebach firm zajmujących się przygotowywaniem i sprzedażą jedzenia czy napojów. Dzięki temu takie obiekty są wysoce funkcjonalne i niemal od razu po zainstalowaniu gotowe do prowadzenia działalności. W ofercie producentów znajdziesz kontenery gastronomiczne wyposażone m.in. w:
- przyłącze do zasilania energetycznego;
- przyłącze do sieci wodno-kanalizacyjnej lub zbiornik na wodę i nieczystości;
- system klimatyzacji i wentylacji;
- oświetlenie;
- grzejniki;
- aneks kuchenny z kuchenką;
- toaletę.
Przedsiębiorstwa specjalizujące się w przygotowywaniu obiektów kontenerowych dla branży gastronomicznej proponują zarówno gotowe rozwiązania, jak i oferują możliwość przygotowania lokalu „uszytego na wymiar”. Takie warunki współpracy zapewnia m.in. firma G-CON. Projekt jest zawsze dostosowany do potrzeb konkretnego klienta, a zlecenie realizowane kompleksowo.
Kontener gastronomiczny zamiast food trucka — czy to możliwe?
Czy zatem kontener gastronomiczny może zastąpić food truck? Oczywiście, o ile priorytetem nie jest dla Ciebie jeżdżenie na zloty, festiwale i inne wydarzenia plenerowe. Kontener nie gwarantuje aż takiej mobilności jak samochód. Jednak ze względu na izolację termiczną i możliwość ogrzewania doskonale sprawdzi się jako całoroczny lokal w dowolnym miejscu. Ponadto jego niewątpliwą zaletą jest to, że zapewnia znacznie większą ilość przestrzeni do przygotowywania posiłków i obsługi gości.
Kontener gastronomiczny czy food truck — cena
O ile koszty początkowe zakupu kontenera i food trucka mogą być porównywalne (w zależności od stanu i standardu wyposażenia każdego z nich), o tyle wydatki eksploatacyjne w przypadku pojazdu często okazują się znacznie wyższe. Wynika to m.in. z konieczności zakupu paliwa oraz wykonywania regularnych przeglądów i napraw. Na korzyść kontenerów przemawia też to, że wiele firm oferuje możliwość wynajmu takich obiektów. Ta opcja stanowi dobre rozwiązanie zwłaszcza dla przedsiębiorców dopiero rozpoczynających działalność.
Kontener vs. food truck — wszechstronność
Food trucki zdobyły popularność ze względu na mnogość zastosowań. Sprawdzają się zarówno jako punkty sprzedaży gorących napojów i przekąsek, jak i w roli lokali serwujących dania typu street food, np. burgery, hot-dogi czy zapiekanki. Kontener gastronomiczny, ze względu na to, że nadaje się do ustawienia na każdym podłożu, zapewnia ogromną dowolność przy wyborze profilu działalności. Doskonale nadaje się więc dla przedsiębiorców, którzy cenią sobie elastyczność i chcą zacząć biznes bez ponoszenia wysokich kosztów.
Kontener gastronomiczny ma więc większość zalet food trucków, zapewniając jednocześnie większą przestronność i funkcjonalność. Bez obaw może więc stanowić konkurencyjny zamiennik popularnych samochodowych punktów sprzedaży jedzenia i napojów.