Zazwyczaj gulasz kojarzy nam się z gęstym, dość tłustym daniem, w którym głównym składnikiem jest mięso. W zależności od przepisu znajdziemy w nim inną proporcję warzyw do mięsa. W niektórych warzyw nie ma wcale. Wegańska wersja gulaszu natomiast to w całości warzywna propozycja. Kasza bulgur uzupełnia go konsystencją, smakiem i dodatkiem zdrowych węglowodanów.
Gulasz jest niskokaloryczny i mogą go jeść także osoby, które chcą się pozbyć nadmiarowych kilogramów.
Wegański gulasz z kiszonej kapusty i kaszy bulgur – jak przygotować?
Przepis na 4 porcje. Czas przygotowania około 30 minut.
Składniki:
- 1 szklanka bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
- 4 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 8 pomidorów
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 5 szklanek kiszonej kapusty
- 8 łyżek kaszy bulgur
- przyprawy:
- kminek mielony – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- sól biała – 4 szczypty
- liście pietruszki – 4 łyżeczka
- olej rzepakowy – 2 łyżki
Przygotowanie:
- Przepłucz kapustę kiszoną i odciśnij z niej wodę. Dodaj drobno pokrojone warzywa – cebulę, paprykę czerwoną i żółtą. Przeciśnij czosnek przez praskę lub posiekaj drobno i dodaj go do reszty warzyw.
- Podsmaż na oleju czosnek i cebulę. Po około 2 minutach dodaj obie papryki i duś przez kolejne 3 minuty.
- Do smażonych warzyw dodaj kapustę kiszoną, dopraw przyprawami. Zalej bulionem i duś pod przykryciem około 10 minut.
- Sparz pomidory gorącą wodą, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
- Do potrawy na patelni dodaj pokrojone pomidory i duś kolejne 10 minut.
- Ugotuj kaszę bulgur. Wymieszaj ją z warzywami.
Podawaj gulasz posypany posiekaną, świeżą natką pietruszki. Potrawę przez noc przechowuj w lodówce. Smacznego!