Makaron z sosem z pesto i śmietanką 30% – jak przygotować?

W wielu kuchniach przychodzi moment, kiedy pojawia się Pani Nuda. Wszystkie nowe przepisy były już ugotowane wielokrotnie, a na nowe dania nie ma już pomysłów. Wtedy do akcji wkraczają znane już składniki i… śmietanka „trzydziestka”, dzięki której sos jest nieco słodszy i bardziej kremowy.

A do tego tylko pesto, kilka warzyw i makaron. I voila, mamy nowy obiad – ciekawy i smaczny przepis, który wygania Panią Nudę z kuchni i na nowo rozbudza nasze kubki smakowe.

Przepis na makaron z sosem z pesto

Składniki

  • Dowolny makaron, dobrze sprawdzi się zarówno fusilli, penne, jak i farfalle;
  • Gotowe pesto w słoiku, około 190 g; (ja użyłam czerwonego – to zdecydowanie najlepiej tu pasuje);
  • Jedno opakowanie śmietanki 30%, pojemność 200 ml;
  • Mała cebula i dwa ząbki czosnku;
  • Suszone pomidory (jeśli używamy czerwonego pesto);
  • Olej lub masło do smażenia;
  • Świeża bazylia – do dekoracji;

Przygotowanie

Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. W międzyczasie przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebulki wraz z suszonymi pomidorami. Na patelnię przełożyć pesto i wymieszać, by połączyło się z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach wlać śmietankę 30% i wymieszać do całkowitego połączenia składników. Jako że gotowe pesto jest przyprawione, dodawanie jakichkolwiek przypraw nie jest konieczne. Otrzymany sos przełożyć do makaronu i wymieszać. Podawać ze świeżą bazylią.

Według własnych preferencji do dania można dodać tofu, które należy pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i dodać do przygotowanego sosu.

One thought on “Makaron z sosem z pesto i śmietanką 30% – jak przygotować?

Dodaj komentarz