W wielu kuchniach przychodzi moment, kiedy pojawia się Pani Nuda. Wszystkie nowe przepisy były już ugotowane wielokrotnie, a na nowe dania nie ma już pomysłów. Wtedy do akcji wkraczają znane już składniki i… śmietanka „trzydziestka”, dzięki której sos jest nieco słodszy i bardziej kremowy.
A do tego tylko pesto, kilka warzyw i makaron. I voila, mamy nowy obiad – ciekawy i smaczny przepis, który wygania Panią Nudę z kuchni i na nowo rozbudza nasze kubki smakowe.
Przepis na makaron z sosem z pesto
Składniki
- Dowolny makaron, dobrze sprawdzi się zarówno fusilli, penne, jak i farfalle;
- Gotowe pesto w słoiku, około 190 g; (ja użyłam czerwonego – to zdecydowanie najlepiej tu pasuje);
- Jedno opakowanie śmietanki 30%, pojemność 200 ml;
- Mała cebula i dwa ząbki czosnku;
- Suszone pomidory (jeśli używamy czerwonego pesto);
- Olej lub masło do smażenia;
- Świeża bazylia – do dekoracji;
Przygotowanie
Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. W międzyczasie przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebulki wraz z suszonymi pomidorami. Na patelnię przełożyć pesto i wymieszać, by połączyło się z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach wlać śmietankę 30% i wymieszać do całkowitego połączenia składników. Jako że gotowe pesto jest przyprawione, dodawanie jakichkolwiek przypraw nie jest konieczne. Otrzymany sos przełożyć do makaronu i wymieszać. Podawać ze świeżą bazylią.
Według własnych preferencji do dania można dodać tofu, które należy pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i dodać do przygotowanego sosu.
Szybki i mega smaczny przepis. Na stałe zawita w moim menu 🙂