Ten klasyczny włoski deser jest łatwy i szybki do przygotowania. Nazwa „panna cotta” znaczy po włosku „gotowana śmietana” – i jednocześnie opisuje najważniejszy krok w jej przyrządzeniu. Ma lekką, kremową konsystencję i świetnie komponuje się z owocami sezonowymi – na przykład truskawkami i malinami.
Jeśli szukasz pomysłu na niestandardowy deser, którego przygotowanie nie zajmie kilku godzin, koniecznie spróbuj panna cottę.
Panna cotta – potrzebne składniki
Do przygotowania deseru potrzebujesz:
- 550 ml śmietany 30%
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
- 200 g truskawek lub malin
- łyżeczka cukru pudru
Jak przygotować panna cottę?
Zalej żelatynę chłodną wodą (do jej przykrycia) i odstaw dopóki nie napęcznieje (trwa to około 10 minut). Wlej śmietanę do garnka, dodaj cukier i wanilię (przeciętą laskę lub ekstrakt).
Mieszaj do zagotowania. Następnie zdejmij garnek z ognia (pamiętaj o wyjęciu laski wanilii). Dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Przelej mieszankę do małych miseczek lub foremek i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc. Aby przygotować sos, umyj owoce i zmiksuj je z cukrem pudrem. Aby uzyskać gładszą konsystencję, przetrzyj sos przez sitko. Kiedy deser będzie gotowy, należy wyjąć go z foremek. Aby nie utracić charakterystycznego kształtu panna cotty, zamocz na chwilę foremki w gorącej wodzie. Następnie przykryj je talerzykami, odwróć do góry nogami i zdejmij foremki – powinny łatwo odejść od masy, nie uszkadzając jej.
Teraz możesz polać deser sosem owocowym, przyozdobić świeżymi owocami lub listkami mięty i delektować się jego smakiem. Smacznego!